Вимірювання кольору

Кольорові вимірювання можуть застосовуватися в різних галузях промисловості, таких як колір фарби, текстиль, папір, фрукти, вино та пташині пір'я. Компанія Avantes розробила різноманітні спеціальні зонди для задоволення конкретних вимог програми вимірювання кольорів.

Спектрометри призначені для вимірювання точної довжини хвилі, тому ідеально підходять для вимірювання кольорів. Людське око має спектральну чутливість, яка досягає близько 555 нм, а це означає, що зелений колір створює враження більшої яскравості, ніж інші кольори. При 490 нм чутливість становить лише 20% порівняно з чутливістю при 555 нм. Крім того, людське око може розрізнити лише близько 10 мільйонів різних кольорів, що насправді є досить обмеженим щодо потреб у програмах вимірювання кольорів.

Видиме світло має діапазон довжин хвиль 390-750 нм, тому в цілому системи вимірювання кольорів налаштовані на покриття діапазону від 380-780 нм з спектральною роздільною здатністю близько 5 нм (FWHM).

Для полегшення вимірювань світловідбиваючого кольору, як правило, потрібен зонд відображення або інтегруюча сфера. У будь-якому випадку білий безперервний джерело світла висвітлює вимірювану поверхню, а для калібрування потрібна біла світловідбиваюча стандартна плитка. Кольорові вимірювання виявляються в кольоровій моделі L * a * b *, яка включає параметри яскравості та відтінку.

Комплекти
Компанія Avantes розробила дві установки для виконання різних вимірювань кольору. Один з них - для невеликих площ, інший - для поверхонь.

Для отримання додаткової інформації про вимірювання кольорів загалом, відвідайте наш огляд рішень.

Завантажити деталі(англ)